Ez a leghatékonyabb védekezés a koronavírus ellen

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Ez a leghatékonyabb védekezés a koronavírus ellen

Feltöltve: 2020-02-28

Illúzióink ne legyenek, a koronavírus fertőzés szinte biztosan meg fog jelenni Magyarországon is, a pánik helyett jobb, ha felkészülten várjuk és védekezünk ellene.

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzéséért a személyes higiéniánkra figyelve és öntudatos viselkedést tanúsítva tehetünk a legtöbbet. A koronavírus valószínűleg Magyarországon is hamarosan megjelenik, így ezeket a tanácsokat nem csak repülés közben, hanem a mindennapi életünk során is ajánlott használni.

A vírusok és baktériumok kedvenc helyei közé tartoznak a távolsági tömegközlekedési eszközök: a repülőgépeken, buszokon, vonatokon több, mint száz ember órákon át egy légtérben tartózkodik. Sok gyakran érintett felület és ritka takarítás jellemzi ezeket a járműveket.

Moss gyakran kezet

Az amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) szerint gyakori kézmosással a légúti betegségek akár 21%-át megelőzhetjük. Ha nem mossuk meg gyakran a kezünket, akkor a vírusok és baktériumok könnyen az ételünkbe is juthatnak, amivel bevisszük őket a szervezetünkbe. Gyakran mást is megfertőzhetünk, hiszen emberként mindennapos számunkra a kézfogással történő üdvözlés, a puszikról és ölelésekről nem is beszélve. A kézmosással megelőzhetők a bőr-és szemfertőzések és a hasmenéses megbetegedések is.

Ne nyúlj az arcodhoz

Arcunk megérintésével könnyen vírusokat, baktériumokat juttathatunk a szervezetünkbe. Az orrunk, szemünk és szánk mind gyenge pontjai az immunrendszerünknek és bejáratot jelenthetnek a betegségek számára. Figyelni kell tehát, hogy koszos kézzel ne érintsük meg az arcunkat.

Legyen nálad kézfertőtlenítő

Az alkoholos kézfertőtlenítők használata nem csak járványok idején hasznos. Bátran használjuk kézmosás után is, hiszen ártani nem árthatnak, ha rendeltetésszerűen alkalmazzuk őket. Ha nincs lehetőségünk kezet mosni, akkor viszont igazán praktikus megoldást nyújtanak.

Aludj sokat az út előtt

A testünket sok alvással felkészíthetjük az utazásra. Alvás közben regenerálódik az egész szervezetünk, így könnyebben elkerülhetők a megbetegedések. Az utazás okozta stressz gyengíti az immunrendszerünket, alváshiánnyal pedig fokozottan ki vagyunk téve ennek.

Igyál eleget és táplálkozz egészségesen

A hidratált test immunrendszere jobban működik és ellenállóbb. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével és egészséges táplálkozással felturbózhatjuk az immunrendszerünket és elkerülhetjük a megbetegedéseket.

Adass be védőoltásokat

Az ajánlott védőoltásokat mindig érdemes beadatni magunknak, hiszen ezzel nem csak magunkat, de másokat is védünk. A nyájimmunitás alapelve, hogy minél több egészséges embernek kell védettnek lennie a betegségekkel szemben annak érdekében, hogy a gyengébb szervezetűek is védve legyenek.

Tisztítsd meg a tárgyaid és az érintett felületeket

Viruicid-baktericid hatású törlőkendőket is ajánlatos magunkkal hordani. A telefonunk az egyik legpiszkosabb tárgy, amit minden nap megérintünk és az arcunkhoz tartunk. Figyelj arra, hogy gyakran megtisztítsd a telefonod. A repülőgépeken megérintett felületeket is (pl. tálca. kartámla) is letörölheted, hogy jobban védve légy.

Viselj megfelelő maszkot

A koronavírus ellen ajánlott minimum ffp3-as védelemmel ellátott maszkot hordani, ha közösségbe megyünk járvány idején. Ha betegnek érzed magad, akkor a többi embert védheted azzal, hogy maszkot hordasz.

Védd a többieket

Az utastársainkkal közösen kell védenünk egymást. Ha köhögsz, vagy tüsszentesz, akkor a könyékhajlatoddal takard el az arcod és ha beteg vagy, hordj maszkot, esetleg kesztyűt is a többiek védelméért.

Forrás: www.legiseged.hu