Éljen a Juhfark!

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Éljen a Juhfark!

Feltöltve: 2017-10-03

Közönség és szakmai sikerrel zárult szombaton a Tornai Pincészetben megrendezett 2. Somlói Juhfark Ünnep.

A reprezentatív sétáló kóstolón 16 pince 27 legjobb juhfarkját ismerhette meg a közönség, emellett Kiss Eliza kormánybiztos és Fiáth Atilla nemzetközi borakadémikus részvételével érdekes szakmai diskurzus is zajlott a magyar bor és a különleges, limitált fajták esélyeiről a hazai és a világpiacon.

Egy sétálókóstoló kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a fogyasztó és termelő közvetlenül találkozzon, és ezzel más dimenziót adjon a kóstolásnak, ráadásul egy időben, egy helyen kóstolhatók az elmúlt évek legjobb évjáratainak legjobb tételei. Hogy melyek ezek, azt a borászok – külső szakértők közreműködésével – maguk döntötték el a külön erre az alkalomra szervezett előkóstoláson. Ez fontos állomás abban is, hogy mindannyian ugyanazt értsék somlói juhfarkon, és ennek megfelelő borokat készítsenek.

Ennek a különleges, egyedi magyar fajtának a méltó megünneplése mellett a rendezvény legfontosabb eredménye ugyanis az, hogy a somlói borászok – amellett, hogy kiváló borokat készítenek - újra bizonyították, hogy együttműködve, közösen dolgoznak a sikerért. Ez azért is fontos, mert a borászok addig hiába várják az állam vagy a szakmai szervezetek támogatását például a világpiacon való érvényesülésben, amíg önmaguk nem határozzák meg a saját stratégiájukat.

Ezzel tökéletesen egyetértett Kiss Eliza és Fiáth Atilla is a részvételükkel rendezett vitafórumon: a termelőknek közösen kell meghatározniuk, hogy milyen, jól beazonosítható, egységes stílusú bort tesznek egy borvidék védjegyévé, és hova pozícionálják azt a piacon. Ez minden további lépésnek az alapja, és ebben a somlói termelők jó úton járnak. A különleges, limitált, helyi fajtákat egyre jobban értékeli a világ, ezt az elmúlt években rendszeresen szállított, rangos nemzetközi díjak is bizonyítják. A Somló és a juhfark párosa ugyanis izgalmas, egyedi bort ad, ami a világ egyetlen más pontján sem reprodukálható.

A juhfark visszafogott fajta, nincsenek karakteres jegyei, ez pedig kitűnő lehetőséget ad arra, hogy megmutassa a terroirt, vagyis az egyedülálló, vulkanikus somlói talajt és éghajlatot. A termelőknek az a feladata, hogy ilyen borokat készítsenek. Ez nem az testes, koncentrált, régi vágású juhfark, amit korábban ismertünk, hanem a friss, könnyed, gyümölcsös jegyek is meghatározóak benne. És a lényeg az, hogy a Somló jól felismerhetően ott legyen mögötte.