A világ legfurcsább fesztiváljai

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

A világ legfurcsább fesztiváljai

Feltöltve: 2013-01-29

Csecsemőátugrás, sajtgörgetés, iszapfürdő, paradicsom- vagy narancsdobálás, meztelenkedés - és ezzel még nincs vége...

Babaugró fesztivál (El Colacho)
Június
Castrillo de Murcia, Spanyolország
1620-ban rendezték meg először az Úrnapja megünneplésére. Ördögnek öltözött felnőtt emberek ugorják át az utcán fekvő csecsemők sorát.

Sajtgörgetés
Június
Coopers Hill, Gloucestershire, Nagy-Britannia

Több száz próbálkozó görget sajtokat a Gloucestershire-ben lévő Cooper Hills meredek és sáros lejtőjén.

Boryeong iszap fesztivál
Július
Boryeong, Dél-Korea

1998-ban tartották meg először, és mostmár több mint egymillió látogatót vonz a dél-koreai városba. Teherautókkal szállítják az – ásványi anyagokban állítólag gazdag – iszapot a Daecheon Beachre, ahol a turisták és a helyiek is élvezhetik.

Tevebirkózó bajnokság
Január harmadik vasárnapja
Selcuk, Törökország

Újabban szűkebbre szabták a kereteket Törökország Égei régiójában, ezért egyszerre már csak két teve vesz részt a viadalban. Addig döfködik egymást, míg az egyik fel nem adja, vagy le nem tudja szorítani a másikat. A vesztes állat gyakran beront a nézők seregébe, ahol pánikot okoz, ahogy igyekeznek menekülni a letaposás elől.

Feleségcipelő világbajnokság
Augusztis
Sonkajärvi, Finnország

A bajnokság résztvevőinek célja megnyerni egy váltóversenyt, miközben cipelik a feleségüket. A győztes ugyanannyi sört kap, mint amennyi a feleésge súlya. Mostanában az egész világon elkezdtek hasonló versenyeket tartani.

Thaiföldi majombüfé fesztivál
November
Lopburi, Thaiföld

Több mint 600 majmot hívnak meg, hogy az ünnep során fogyasszanak el több mint két tonna grillezett kolbászt, friss gyümölcsöt, fagylaltot és más finomságokat. A helyiek így nyilvánítják ki hálájukat a faluban lakó majmoknak, amelyek évente több ezer turistát vonzanak hozzájuk.

La Tomatina
Augusztus
Buñol, Valencia, Spanyolország

A Buñol nevű spanyol ipari városba évente 20 ezer látogató érkezik, hogy paradicsomokkal dobálja meg egymást egy túlméretezett élelmiszercsatában. Különböző elméletek vannak azzal kapcsolatban, hogyan kezdődött. Az egyik szerint az ötletet az 1945-ös Franco-elleni tiltakozás adta.

Hadaki Matsuri (Meztelen fesztivál)
Február
Konomiya, Japán

A résztvevők a japán ágyékkötőt, a fundoshit viselik, és a megtisztulás szimbólumaként sárral és vízzel dobálják egymást. A Meztelen fesztivált Japán számos helyén megtartják, rendszerint vagy nyáron vagy télen. Eredetileg spirituális rendezvény volt, de ma már sokan pusztán a szórakozás kedvéért vesznek rajta részt.

Noche de Rábanos (A retkek éjszakája)
December 23.
Oaxaca, Mexikó

A XVI. században, miután a retket behozták Latin-Amerikába, a zöldségesek úgy próbálták népszerűsíteni, hogy szobrokat készítettek belőlük. Az eseményt 1897 óta egy évente megrendezett fesztivállal ünneplik meg, ahol a legjobb szobor alkotója pénzdíjat kap.

Ivrea narancs fesztivál
Február
Ivrea, Olaszország

Ivrea városában a középkori jelmezekbe öltözött helyiek narancsokkal felfegyverkezve minden évben újra eljátszanak egy ősi csatát. Kilenc narancsdobáló csapat küzd egymással, és eközben a harcolókat ingyen banánnal etetik, hogy ne fogyjon el az energiájuk.

Pourcailhade (A disznók fesztiválja)
Augusztus második vasárnapja
Trie Sur Baïse, Franciaország

Azok, akik részt vesznek a francia Trie Sur Baise falucskában tartott fesztiválon, versenyezhetnek kolbászevésben, nézhetenek disznóversenyt és indulhatnak a disznóimitáló versenyen.

Égő férfi fesztivál
Augusztus vége, szeptember eleje
Black Rock City, Nevada, USA
Változó jegyárak, egy személyre kb. 200 dollár

Minden évben közel ötezer hedonista gyűlik össze a nevadai sivatagban egy nyolcnapos őrjöngésre, aminek a csúcspontja egy óriási fabábu elégetése.

Räbechilbi tarlórépa fesztivál
November
Richterswil, Svájc

Több mint húsz tonna faragott tarlórépa és ötvenezer gyertya alkotja a hátterét ennek a svájci fesztiválnak, amely a szerény tarlórépát ünnepli. A rendezvénysorozat magában foglalja a kivilágított házak parádéját, a rengeteg zenét és egyéb szórakozási lehetőséget.

Herefesztivál
Augusztus
Clinton, Montana, USA
16 dollár általában, 20 dollár a kempingezés, 40 dollár a parkolás a lakókocsival
Csak 21 éven felülieknek!

Általában 6500 ember vesz részt a montanai Creek Lodge-ben rendezett herefesztiválon. A rendezvény szigorúan felnőtteknek szól, hiszen olyan témák körül forog, mint a bikahere vagy a Sziklás-hegységből származó vaddisznóhere fogyasztása. A látogatók számíthatnak olajos birkózásra, vizes póló versenyre és sok nyilvános meztelenkedésre. A „Bugyi nélküli szerdán“ a fogadók ingyen italt kapnak az alsóneműjükért cserébe.